Odvikavanje od pelena

Generalno govoreći, djeca su spremna na odvikavanje od pelena negdje oko drugog rođendana, ali to nije pravilo. Sva su djeca različita i neka će biti spremna ranije, a neka i mnogo kasnije.

Ukoliko uočite da dijete može kontrolirati fiziološke potrebe, ako pokazuje naznake da mu pelena smeta, te je suho tokom dana, možete početi polako sa odvikavanjem. Mnoga djeca od dvije godine imaju suhu pelenu u toku dana, ali to ne mora značiti da su spremni biti bez pelene. Do dobi od tri godine djeca su uglavnom spremna na ovu veliku promjenu, ipak može im se desiti nezgoda ako se zaigraju ili jednostavno zaborave. Do četiri godine starosti djeca mogu u potpunosti kontrolirati fiziološke potrebe, čak i po noći.

Ljeto je idealno godišnje doba za odvikavanje od pelene. Kada donesete odluku, nemojte očekivati previše u početnom periodu. Djeca uglavnom prvo nauče kontrolirati veliku, pa tek onda malu nuždu. Moguće je da ćete morati ostaviti noćnu pelenu još neko vrijeme. Ne morate žuriti. Prvo naučite dijete da bude bez pelene po danu. Ostavite noćnu pelenu još neko vrijeme dok ne bude suha nekoliko noći u kontinuitetu. Također, pripremite se na neuspjehe u početku i obružajte se bezgraničnim strpljenjem.

Evo znakova koji upućuju na spremnost djeteta:

– Prepoznaje kada je pelena mokra ili puna i to mu smeta.
– Zna vam reći kada obavi nuždu u pelenu.
– Razmak između obavljanja nužde je najmanje jedan sat.
– Već unaprijed vas obavještava da mora piškiti ili kakati.

Kako započeti odvikavanje:

• Skinite djetetu pelenu

• Postavite tutu/nošu/kahlicu na vidljivo i djetetu dostupno mjesto. Ako imate starije dijete, mlađe može mnogo naučiti od brata ili sestre.

• Ako dijete ima stolicu u isto vrijeme svaki dan, ohrabrite ga da sjedne na tutu u to vrijeme. Možete ga i zabavljati kako bi ostalo mirno neko vrijeme

• Čim uočite da dijete unaprijed zna kada mora obaviti nuždu, potičite ga da vam to i kaže, te ga svaki put posjednite na tutu. Bit će trenutaka kada će tuta ostati prazna, ali neka vas to ne obeshrabri. To je sasvim normalno u ovom procesu.

• Vaše dijete će biti oduševljeno kada uspije, a pohvala od vas će pomoći daljem progresu. Pohvalite dijete svaki put kada se tuta napuni. Suprotno tome, nemojte ružiti dijete ako uspjeh izostane. To jednostavno znači da nije spremno.

Ukoliko dođe do neuspjeha u odvikavanju od pelena, jednostavno vratite pelenu i odgodite odvikavanje na nekoliko mjeseci. Nakon toga, pokušajte ponovo.

Kada ne treba počinjati sa odvikavanjem od pelena:

loading...

1. Dolazak nove bebe u porodicu
2. Polazak u jaslice ili upošljavanje nove tete čuvalice
3. Prelazak iz krevetića u veliki krevet, ili prelazak na spavanje u drugu sobuFile 1346
4. Selidba
5. Problemi sa odnosima u porodici
6. Bolest člana porodice

Savjeti za roditelje

• Budite pozitivni i optimistični – predstavite djetetu odvikavanje kao nešto lijepo i uzbudljivo.

• Pohvalite dijete kada obavi nuždu u tutu, recite mu kako je veliko i pametno.

• Nemojte žuriti – ako sada ne uspijevate, jednostavno sve odgodite.

• Očekujte neuspjeh – neće sve ići glatko i toga trebate biti svjesni. Dijete ne može prohodati bez procesa učenje i mnogo padova. Isto je i sa odvikavanjem od pelena.

• Obucite dijete u odjeću koja se lako skida, jednostavno pere i brzo suši. Preporučujemo da sličnu odjeću obučete i vi Smile.

• Nikad ne tjerajte dijete da sjedi na tuti, to će ga samo uznemiriti i usporiti proces.

• Neka djeca vole sama izabrati svoju tutu. Dobra ideja je da zajedno idete u kupovinu.

• Mnoga djeca se boje zvuka puštanja vode iz vodokotlića. Ako je to slučaj sa vašim djetetom, pričekajte da se dijete udalji, a onda pustite vodu.

• Odvikavanje od noćne pelene traje duže. Kada primijetite da je pelena nekoliko jutara za redom suha, možete je pokušati skinuti po noći. Ne zaboravite nabaviti nepropusnu prostirku na kojoj dijete treba spavati u prvom periodu odvikavanja (a možda i kasnije).

• Nemojte pokazivati ljutnju, nervozu ili stres ako se dogode „nezgode“, jednostavno recite „nema veze, idemo obući suhe gaćice“.

• Ne zaboravite naučiti dijete da opere ruke nakon svakog korištenja WCa ili tute, bez obzira da li je izvršilo nuždu. Tako će povezati korištenje WC-a sa pranjem ruku i steći zdravu i korisnu higijensku naviku

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*